Kõrge kolesteroolitase – mida peaksin ette võtma?

Facebook
Twitter

Meditsiinistatistika põhjal on nii Eestis kui kogu maailmas kõige sagedasemaks surmapõhjuseks südame-veresoonkonna haigused, eriti südameinfarkt ja ajuinsult. Iga kolmas surmajuhtum on seotud just südamehaigustega.

Samas on hea teada, et on võimalik ise palju ära teha, et vähendada südamehaiguste riski. Kõrgenenud kolesteroolitase nõuab elustiili ja toitumise muutmist, sest kaalul on ei rohkem ega vähem kui sinu elu.

Kõrgenenud kolesteroolitase – kurva statistika peamine põhjus

Väär on arvamus, et kolesterool on läbinisti kahjulik. Kolesterool on hädavajalik lipiid, mis on oluline rakumembraanide koostisosa ja mitmete elutähtsate ainete tootmise tooraine. Seega elu ilma kolesteroolita pole võimalik.

Ohtlikuks muutub aga selle liigne tase. Kõrgenenud kolesteroolitase soodustab ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumist, mis algab „halva“ kolesterooli ja triglütseriidide kogunemisest arterite siseseintele. Alguses moodustuvad rasvnaastud, mis aja jooksul lubjastuvad ja muudavad veresooned hapraks ning jäigaks.

Lubjastunud naastud kasvavad ja hakkavad verevoolu takistama. See protsess võib viia veresoonte ummistumiseni ja trombide tekkeni. Selle tulemusena võivad tekkida rasked eluohtlikud haigusseisundid – südameinfarkt või ajuinsult.

Milline on normaalne kolesteroolitase?

Kolesteroolitaset mõõdetakse vereanalüüsidega, mida saab teha perearsti juures. Südamearstide soovitusel peaks iga täiskasvanu oma kolesteroolitaset regulaarselt kontrollima: nooremad inimesed iga 5 aasta tagant, kuid alates 40. eluaastast igal aastal.

Kolesteroolinäitude hindamisel tuleb mõista, et näitajaid ei saa tõlgendada kõigi inimeste puhul ühtemoodi, sest südame-veresoonkonna haiguste riskiga patsiendid peavad ravi tulemusel jõudma just neile sobiva näitajani.

Kolesterooli normväärtused

  • Üldkolesterooli normväärtuseks peetakse alla 5 mmol/l,
  • LDL-kolesterooli normväärtuseks peetakse alla 3 mmol/l,
  • triglütseriidide normväärtuseks peetakse alla 1,7 mmol/l,
  • „hea“ HDL-kolesterooli tase peaks olema üle 1,0 mmol/l.

Tervislik eluviis on normaalse kolesteroolitaseme võti

Normaalse kolesteroolitaseme säilitamiseks on parim viis järgida tervislikke eluviise ja hoida end füüsiliselt aktiivsena. Regulaarne kehaline tegevus suurendab „hea“ kolesterooli taset, tõstab toonust ja parandab meeleolu. Vali tegevused, mis pakuvad rõõmu – isegi igapäevane tunniajane kõndimine on tervisele kasulik.

Kolesterooli kontrolli all hoidmiseks on oluline ka õige toitumine. Eelista kiudainerikkaid värskeid aed- ja puuvilju ning kala. Piira rasvase liha, soola, rämpstoidu ja maiustuste tarbimist. Toidu valmistamisel kasuta taimseid õlisid ning eelista praadimisele ja frittimisele keetmist, grillimist või hautamist.

Kindlasti tuleb loobuda suitsetamisest. Kolesteroolitaseme normaliseerimiseks on apteekides saadaval ka erinevaid retseptivabasid preparaate.

Looduslik kolesteroolitaset normaliseeriv preparaat on AteroLip Complex

Kui otsid tõhusat abi kolesterooli alandamiseks, on apteegis saadaval uuenduslik looduslik preparaat AteroLip Complex. See toode koosneb mitmetest bioaktiivsetest komponentidest, mis koos toimides tugevdavad üksteise positiivset mõju:

  • Monakoliin K, kurkumiin ja polükosanool pidurdavad kolesterooli, sealhulgas ka „halva“ LDL-kolesterooli tootmist organismis ning pärsivad toidus oleva kolesterooli imendumist. Niatsiin toetab ja tugevdab monakoliin K postiivset mõju.
  • Koliin on vitamiinilaadne aine, mis toetab maksatalitlust ning normaliseerib rasvade ja kolesterooli ainevahetust.
  • Oliivilehtedes sisalduv hüdroksütürosool on üks tugevamaid looduslikke antioksüdante, mis aitab vältida veresoonte lupjumist.
  • Vitamiin B12 vähendab homotsüsteiini taset organismis. Homotsüsteiini kõrgenenud taset peetakse oluliseks südamehaiguste riskifaktoriks.

Eesti ja Läti arstide poolt läbi viidud uuring kinnitas AteroLip Complexi efektiivsust kolesteroolitaseme normaliseerimisel. Uuringus osales 105 kõrgenenud kolesteroolitasemega patsienti. Pärast kolmekuulist ravi AteroLip Complexiga näitasid tulemused märkimisväärset langust üldkolesteroolis, LDL-kolesteroolis ja triglütseriidides, eriti neil patsientidel, kelle lähteandmed näitasid kõrgemaid väärtusi. Kõige suurem näitude alanemine saavutati patsientidel, kelle uuringueelne üldkolesterooli väärtus oli üle 6,2 mmol/L ja LDL väärtus üle 5,0 mmol/L.

AteroLip Complex on saadaval apteekides kõikjal Eestis ning OKTOOBRIS soodushinnaga Südameapteekides ja kbmtervis.ee veebipoes SIIN!

0
    0
    Sinu ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi