Mida teha, kui liigesed valutavad? Millest saaks abi liigeseprobleemide korral?

Facebook
Twitter

Kas tunned liigesevalusid, eriti hommikuti? Või on muutunud sinu puusa- ja/või põlveliigesed jäigaks ning ei liigu enam nii hästi? Sellised sümptomid võivad viidata liigeste kulumisele või kroonilisele liigesepõletikule, mida nimetatakse osteoartroosiks.

Tihti arvatakse, et liigesehaigused, sealhulgas osteoartroos, ohustavad ainult üle 60-aastaseid. Kuid tegelikult võivad need probleemid tekkida ka noorematel. Pole haruldane, kui arst diagnoosib liigeste kulumuse või liigesepõletiku juba 40ndates eluaastates inimestel.

Osteoartroos saab alguse just liigeste kulumisest

Osteoartroos on kõige levinum liigesehaigus, mis algab tavaliselt liigeskõhre kulumisest. Mõnikord võib haigus tekkida ka korralikult paranemata liigesevigastuse tagajärjel.

Kõhr on kude, mis katab liigeses luupindu ning on tervena sile ja läikiv. Kõhr tagab tervena olles liigeste sujuva ning valuvaba liikumise. Kulumisega kaotab kõhr oma sileduse, hakkab õhenema ning selle elastsus ja puhveromadused halvenevad.

Osteoartroosi puhul lisandub kõhrekahjustusele ka liigesesisene põletik, mis kiirendab haiguse kulgu ja tekitab valu. Haigus võib arenema hakata juba 40ndates eluaastates, kuid eakate hulgas on artroos juba enamikul inimestest. Kuna osteoartroos põhjustab palju valu ja kannatusi, on teadlased viimastel kümnenditel püüdnud leida efektiivseid ja ohutuid vahendeid sellest haigusest jagu saamiseks.

Mis vahe on osteoatroosil ja osteoporoosil?

Osteoartroos on põletikuline liigesehaigus, mille korral liigesekõhr kulub ja hõreneb, põhjustades liigeste jäikust, valu ning liikuvuse vähenemist. See on kõige levinum liigesehaigus, mis sageli mõjutab vanemaealisi.

Osteoporoos seevastu on luuhaigus, mille puhul luude tihedus ja kvaliteet vähenevad, muutes luud poorseks ja suurendades luumurdude tekke riski. Osteoporoos võib mõjutada igas vanuses inimesi, kuid on tavalisem eakate ja postmenopausis naiste seas.

Arstid rõhutavad, et liigesehaiguste ravi tuleb alustada esimeste sümptomite ilmnemisel. Varajane sekkumine suurendab tervenemisvõimalusi ja vähendab hilisemaid vaevusi.

Millised on looduslikud vahendid liigeste kulumise leevendamiseks?

Kuigi krooniliste liigesehaiguste täielik väljaravimine pole veel võimalik, keskendub ravi peamiselt liigesekõhre kulumisprotsessi aeglustamisele, valu leevendamisele ja liikuvuse parandamisele. Mitmed uuringud ja pikaajaline praktika on näidanud, et teatud bioaktiivsete ainete regulaarne tarbimine aitab säilitada liigeste tervist ja ennetada nende edasist kulumist.

Põletikuta liigesehaiguste ja vigastuste puhul soovitatakse kasutada liigeste loomulikke ehitusmaterjale:

  • glükoosamiin,
  • kondroitiin,
  • kollageen ja
  • hüaluroonhape.

Need 4 ainet on liigesekõhre ja liigesevedeliku peamised ja äärmiselt olulised koostisosad. Samuti on leitud, et abi võib olla ka oomega-3 rasvhapetest. Üks apteekides enimmüüdud liigesepreparaatidest  on Artroveron 5in1 – komplekspreparaat, mille koostises on kõik liigestele vajalikud ained efektiivsetes annustes.

Uudne leevendus osteoartoosi korral

Järjekindlad teadusuuringud osteoartroosi uute ravivõimaluste leidmiseks on viimaks kandnud vilja. Üllatuslikult on osutunud äärmiselt efektiivseks lahenduseks bioaktiivsed ained, mida sisaldavad meile kõigile tuntud taimede – avokaado ja sojaoa – ekstraktid.

Nende  ainete toimel surutakse liigeses maha põletikulised protsessid ning paraneb liigeskõhre koostisosade süntees. Selle tulemusena toimub liigeste taastumine ning leevenevad osteoartroosi sümptomid – valu ja liigeste jäikus. Erinevalt põletikuvastastest ravimitest ei ole neil bioaktiivsetel ainetel olulisi kõrvaltoimeid.

Avokaado ja soja ekstraktidest suurim kasu saavutatakse, kui neid tarvitada koos glükoosamiiniga. Selline kombinatsioon vähendab põletikuvastaste ravimite vajadust märkimisväärselt.

Artroveron Avoq on uus komplekspreparaat, mis ühendab soja ja avokaado bioaktiivsed ained glükoosamiiniga ning on soovitatav põletikuliste liigesehaiguste puhul.

Oluline on teada, et liigeste kulumisest ja põletikust põhjustatud valu ei ole lahendamatu probleem. Tõhus leevendus on võimalik ka looduslike vahenditega. Arstide sõnul on tähtis alustada ravi võimalikult kiiresti, et õigeaegselt pidurdada liigeste kahjustuse süvenemist.  

Artroveron 5in1 ja Artroveron AVOQ on saadaval apteekides üle Eesti, OKTOOBRIS soodushinnaga www.kbmtervis.ee ja Apotheka apteekides.

0
    0
    Sinu ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi